PALAA REFERENSSEIHIN

Kulje­tus­laa­tikot uusio­käyttöön

Touchpointin ja Hesburgerin innovatiivinen yhteistyö tuotti idean hyötykäyttää uudelleen raaka-aineiden kuljetuksessa käytettyjä muovilaatikoita. Kestävän kehityksen liiketoimintaan keskittynyt Touchpoint kartoitti mahdollisuuksia ja alan asiantuntijaa tekemään todeksi idean. Wiitta tuli mukaan ideointiprosessiin.

 

Touchpoint on kestävän kehityksen liiketoimintaan keskittynyt työvaatealan yritys. Yritys toimii myynti-, markkinointi- ja tuotantoyhtiönä, joka teettää tuotantoaan alihankintana. Touchpointin toiminta-ajatuksena on löytää niin sanottuja suljetun kierron malleja, jolloin työvaatteiden elinkaari muodostuu mahdollisimman ekologiseksi.

Materiaalien monta elämää

– Kiertotalous toteutuu meillä niin, että käytämme uusiomateriaaleja kaikissa mahdollisissa käyttökohteissa. Lisäksi työvaatteen elinkaaren lopussa pyrimme valmistamaan siitä uutta raaka-ainetta sen sijaan, että se päätyisi jätteeksi, kertoo Touchpointin toimitusjohtaja Outi Luukko.

 

Työvaatteiden lisäksi Hesburger haki uusia kestäviä ratkaisuja kumppaniltaan Touchpointilta. Hesburgerilla mietitään Luukon mukaan jatkuvasti erilaisia malleja toteuttaa prosesseja kestävän kehityksen mukaisesti.

Avointa ideointia

–Järjestimme Hesburgerin kanssa ideariihen ja kävimme läpi, millaisia uusiokäyttöön kelvollisia materiaaleja heiltä löytyy. Kävi ilmi, että yrityksellä on paljon elinkaarensa päässä olevia muovilaatikoita, joita käytetään pääasiassa raaka-aineiden kuljetukseen. Niinpä lähdimme etsimään mahdollisuuksia tehdä laatikoista tarjottimia, jotka ovat Hesburgerin ravintoloille oleellinen käyttötavara.

 

Tässä kohdassa Wiitta astui mukaan kuvioon, ja pääsi myös osalliseksi ideointiprosessiin. Syntyi yhteistyö, jossa Hesburgerin omista muovilaatikoista saadusta raaka-aineesta alettiin tekemään tarjottimia.

Aidosti vihreää

Sen lisäksi, että prosessissa säästyy hiilijalanjäljessä noin 85% verrattuna uuteen muoviin, on projekti kovaa luokkaa myös kotimaisuusasteeltaan: muovit murskataan ja granuloidaan Länsi-Suomessa (Suomen Käyttömuovi, Pomarkku), muotti suunniteltiin Lahdessa (TSD & Engineering Oy, Lahti) ja valmistettiin Sastamalassa (SP-Koneistus, Sastamala). Lopulta tarjottimet valmistetaan Wiitan tehtaalla Heinolassa. Projekti on siis malliesimerkki kotimaisesta kiertotaloudesta.

 

Myös Luukko on yhteistyöstä hyvillään.

 

– Nostan hattua Wiitan projektin aikana osoittamalle yrittäjähenkisyydelle ja ketteryydelle. Heidän toimintansa on hyvin suoraselkäistä ja erittäin ammattitaitoista. Yhdessäkään asiassa ei olla menty siitä mistä aita on matalin, vaan hanketta on viety harkiten eteenpäin, kehitystarpeet huomioiden.

 

Yhteistyössä ovat nousseet esiin Wiitan läpikotainen tuotekehitysosaaminen sekä asiakasystävällinen palveluhenki.

Innovaatio todeksi

Projekti on vienyt jo tovin aikaa, koska esimerkiksi elintarvikemerkinnät ottavat aikansa.

 

– Kun projektin aikajänne on pitkä, vaatii se pitkää pinnaa kaikilta osapuolilta. Muutokset toiminnassa ja prosesseissa vievät aikaa. Elintarvikemerkintöjen saaminen vaati useamman kuukauden selvitystyön, Luukko kertoo.

 

Maltti kuitenkin kannatti, sillä tavoitteena on tehdä jatkossa kaikki Hesburgerin tarjottimet uusiomateriaaleista. Ja jos se Luukosta on kiinni, yhteistyössä Wiitan kanssa.

 

– Haluamme jatkaa yhteisellä tiellä Wiitan kanssa heidän asiantuntijuutensa ja huolellisuutensa vuoksi. Tämän kokemuksen pohjalta voin vilpittömästi suositella kiertotalousprojekteihin heittäytymistä kotimaisin voimin!

 

Touchpoint on kansainvälistyvä työvaatealan yritys, joka alan edelläkävijänä tuottaa markkinoille kestävän kehityksen ratkaisuja ja vaikuttaa tekstiiliteollisuuden huomiseen materiaalivalintojen ja kiertotalouden keinoin. Tutustu Touchpointiin tarkemmin tästä!

 

Tarvitsetko huippuammattilaisen muovituotteen valmistukseen? Ota yhteyttä.

Wiitta

Löytyykö teiltä loppuun­ajettuja muovi­tuotteita?

wiitta

Wille Viittanen

040 581 8958
wille.viittanen@wiitta.fi

 

Ota yhteys Willeen, niin valjastetaan ne uusio­käyttöön!